Close

De dirigent

Jochem Hoekstra (1965) bespeelde al vanaf zijn 10e jaar de bugel, toen de bariton en daarna de euphonium. Zijn leermeester was Tjeerd Brouwer aan de muziekschool ‘De Wâldsang’ te Buitenpost. Bij hem kreeg bij ook 3 jaar een dirigentenopleiding en een vooropleiding voor het conservatorium. Aan het stedelijk conservatorium te Groningen studeerde Jochem twee hoofdvakken, namelijk euphonium waarvoor hij in 1990 afstudeerde met een negen en schoolmuziek waarvoor hij in 1991 afstudeerde. Daarnaast genoot Jochem ook de vakken koordirectie en arrangeren.

Als dirigent is Jochem werkzaam geweest bij diverse brassbands en fanfares, waarmee hij veel successen behaalde en wedstrijden wist te winnen. Ook als muzikant heeft Jochem o.a. bij Brassband de Wâldsang 5 keer het Nederlands kampioenschap mogen smaken en net zo vaak mee mogen doen aan de Europese Brassband Kampioenschappen. Verder heeft Jochem een aantal (gospel)koren geleid. Hij is jurylid geweest bij solistenconcoursen en brassband- en/of fanfarekampioenschappen en festivals. Jochem valt regelmatig in als gastdirigent. De muziek van fanfare en brassband heeft zijn hart. Momenteel speelt hij nog in het bekende koperensemble Fryslân Brass. Hij is verder verbonden als teamleider en muziekdocent aan het Gomarus College te Drachten.

Sinds 1 februari 2019 is hij als dirigent werkzaam bij fanfare ‘Looft den Heer’ en hij hoopt samen met dit orkest nog veel mooie en muzikale momenten mee te maken. Daarbij vindt hij het vooral belangrijk dat dirigent en leden de uitdaging van het presteren oppakken en dat in een goede harmonie en samenwerking.