Over Looft den Heer

In het Zuidoosten van Friesland ligt Oudega, een kunst- en cultuurminnend dorp en de thuisbasis van fanfareorkest Looft den Heer: een elkaar inspirerende club muzikanten die ook blazers uit de regio aan zich weet te binden. Ieder jaar staat ons fanfareorkest garant voor minstens drie concerten. Eén van de plaatselijke PKN-kerken wordt dan omgebouwd tot concertzaal, compleet met prachtig decor. Behalve het oor, wil het oog immers ook wel wat… We proberen de concerten zo samen te stellen dat we met onze muziek een groot aantal luisteraars bereiken en dat de jeugdleden enthousiast mee doen.

Het ontstaan
De vereniging is opgericht in 1904. De aanleiding voor de oprichting is vermoedelijk het schoolfeest in 1903 geweest; toen kwam het muziekkorps uit Garijp in Oudega spelen. Dat heeft een inspirerende functie gehad. Vrijwilligers sloten de handen ineen om ook voor Oudega een muziekkorps op te richten. Er werd geld opgehaald om muziekinstrumenten aan te schaffen. Het tekort werd door P. Tjeerdsma aangevuld met een “renteloos voorschot”.
Na veel oefenen, werd het korps steeds beter. Uiteindelijk werden vele prijzen op concoursen gewonnen.

Profielfoto_klein

Veelzijdig imago
In november 2011 hadden we het Rode Loperconcert. Onze dorpsfanfare kwam op over de rode loper. Samen met de coverband “Chocolate Fury “en onze speciale gasten Wilma Jongsma (hobo) en Afke Wijma (piano) hebben we een zeer gevarieerd programma ten gehore gebracht.

In maart 2014 hadden we de derde editie van ons jaarlijkse “Happy Family concert”. Deze concerten zijn speciaal afgestemd op ons jonge publiek, leuke stukken in een mooie vorm.  Afke Wijma vertelde een sprookje wat muzikaal werd omlijst door ons orkest. Veel basisschoolleerlingen kwamen op deze toegankelijke wijze in aanraking met de klankkleuren van het orkest. Enkele beginnende muzikanten waren zelfs al zo ver dat ze op het podium mee konden doen.
De enthousiaste reacties tijdens en na het concert geven aan dat we met dit concept op de goede weg zijn. De bedoeling is om dit soort familieconcerten in een aantal jaren uit te laten groeien tot een onmisbaar onderdeel in het jaarprogramma. Onder de jeugd zitten de aspirant leden, maar ook het publiek van de toekomst.

Heden
Begin 2014 is er een nieuwe dirigent aangesteld: Gerk Huisma.
Op zaterdag 8 november 2014 stond ons jubileumconcert met Iris Kroes als gast op het programma. We bestonden 110 jaar en dat wilden we groots met iedereen vieren! Vandaar ook dat het concert de naam ‘Belibje it mei ús’ heeft gekregen. Ieder jaar proberen we met ons herfstconcert weer enthousiaste muzikanten aan ons te koppelen om de mooiste concerten te kunnen realiseren.

Met bovenstaand schrijven hebben we getracht u een indruk te geven van onze actieve, jonge en enthousiaste vereniging. Wellicht dat dit schrijven zal leiden tot samenwerking in welke vorm dan ook.